Heeft je zoon of dochter last van faalangst, verlegenheid, of is je kind vaak boos? PMT biedt een veilige plek waar kinderen op speelse wijze hun gevoelens leren ervaren, herkennen en hanteren.

 

Psychomotorische therapie

Sommige kinderen vinden het niet makkelijk om te praten over de dingen die ze moeilijk, lastig of eng vinden. Binnen de psychomotorische therapie (PMT) komen hun problemen naar voren tijdens sport en spel situaties, wat een aanknopingspunt kan zijn om er over te praten. PMT is voor kinderen die heel verlegen of onzeker zijn, snel boos of juist verdrietig worden, druk of impulsief zijn, of moeite hebben voor zichzelf op te komen.

PMT is eigenlijk een moeilijke naam voor 'bewegingstherapie'. Daarbij gaat het er niet om dat je uitblinkt in sport of goed leert voetballen. Beweging is niet het dóel van de therapie, maar meer een middel om bepaalde doelen te bereiken.

Hoe werkt PMT?
Door het doen van bepaalde oefeningen en spelletjes, kun je erachter komen hoe je zelf in elkaar zit. De manier waarop je een bepaalde oefening uitvoert, zegt vaak iets over de manier waarop je dingen in het ‘gewone leven' ook doet. Als je bijvoorbeeld bij een spel héél graag wilt winnen, en er niet tegen kunt als het een keer wat minder gaat, is de kans groot dat je bij andere dingen in het leven ook perfectionistisch bent of moeilijk kunt omgaan met verliezen.


Omdat ik zo gauw boos ben moest ik naar therapie van mijn moeder. Maar het was altijd heel gezellig en dus vond ik het niet meer erg. Nu ben ik nog wel eens boos maar niet meer zo lang. Ik maak ook geen dingen meer kapot als ik boos ben. Dus dat is best goed. Dus als jij ook gauw boos bent; je kunt er wat aan doen!
— Berber, 10 jaar

Tijdens PMT leer je bepaald gedrag te veranderen of om bepaalde gevoelens, zoals angst, boosheid, verlegenheid en onrust te ervaren, herkennen en er mee om te leren gaan. Er is binnen de PMT naast het bewegen ook aandacht voor ontspanningsoefeningen en het zoeken naar de juiste woorden.

 

Thema's waar binnen de PMT aandacht aan wordt besteed zijn onder andere:

 • Grenzen stellen/assertiviteit

 • Contact maken

 • Lichaamshouding en -taal

 • Leren ontspannen

 • Zelfcontrole

 • Emoties ervaren, begrijpen en kunnen uitenbent u al bekend met de verschillende manieren waarop we uw kind bij kunnen staan?

 • Beeldende therapie
  voor kinderen die liever aan hun problemen werken met klei en verf dan met woorden

 • Psychomotorische therapie
  voor kinderen die last hebben van faalangst, verlegenheid of boosheid

 • Dramatherapie
  voor kinderen die liever 'doen' dan praten

 • EMDR
  voor kinderen die iets naars hebben meegemaakt en dit moeilijk kunnen loslaten